MENÜ

"A judo igazsága lényegében abban áll

hogy semmiféle igazságtalanság érvé-

nyesülését nem engedi meg annak

érdekében, hogy a világ - és azon

belül az emberek - nyugalmát sem-

mi se zavarja meg"

 

 

Kyuzo Mifune

judo, 10. dan

 

 

 

Ceglédi Judo klub 35 éves

A ceglédi judo sport alig több mint 30 éves múltra tekinthet vissza. A CVSE Judo Szakosztálya 1976-ban alakult, 1980-tól kapcsolódtunk be az országos versenyrendszerbe. Szakmailag megalapozott versenyzőképzés 1990-től folyik két edzővel.

Az elmúlt két évtizedben több mint 100 magyar bajnoki címet nyertek versenyzőink. Saját nevelésű sportolóink nemzetközi eredményekre is képesek. Korábban Bíró Norbert a látássérültek között nyert Európa Bajnokságot, érmeket hozott az EB-ről és Világ Kupáról, valamint 5. helyezést ért el a Paralimpián. Ungvári Miklós Junior Európa Bajnokságon 5. volt. Vasutas Európa Bajnokságon Ungvári Miklós aranyérmet, Varga István bronzérmet nyert.

A 2002. év kiemelkedő sikereket hozott. A Mariborban (Szlovénia) megrendezett felnőtt Európa Bajnokságon a szakosztályunkban nevelkedett Ungvári Miklós a férfi 66 kg-ban Európa Bajnok lett.

A Jeju-ban (Korea) megrendezett Junior Világbajnokságon Szabó Brigitta az 57 kg-ban aranyérmet és így világbajnoki címet szerzett. Brigitta sporttörténelmet írt, mert ő a sportág első hazai junior világbajnoka. Nem sokkal később a Rotterdamban (Hollandia) megrendezett Junior Európa Bajnokságon is aranyérmes, megszerezve ezzel az Európa Bajnoki címet is.

A Magyar Judo Szövetség a 2002. évi eredmények alapján az év női versenyzőjének Szabó Brigittát, az év férfi versenyzőjének Ungvári Miklóst, míg edzőjüket, Bíró Tamást az év edzőjének választotta.

A 2003. évben elért eredményeink közül kiemelkedik Bíró Norbert a Látássérültek Világbajnokságán elért 5. helye. Ezzel kvalifikálta magát a 2004.évi Athéni Paralimpiai Játékokra. Mester Dániel az Ifjúsági Európa Bajnokságon szintén 5. helyet szerzett. Szabó Brigitta képviselte a magyar színeket a düsseldorfi Európa Bajnokságon és az oszakai világbajnokságon.

Szabó Brigitta, Ungvári Miklós és Bíró Norbert tehetségüknél, addig elért eredményeiknél fogva olimpiai reménységeink voltak, Hármuk közül Bíró Norbert váltotta valóra olimpiai álmainkat. A XII. Nyári Paralimpiai Játékok során a 60 kg-os súlycsoportban bronzérmet nyert, ezzel a ceglédi judo sport eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Szabó Brigitta a Moszkvában megrendezett Egyetemi-Főiskolai Világbajnokságon az 5. helyet szerezte meg.

Bíró Norbert a Látássérültek 2005. évi Európa Bajnokságán, Rotterdamban, ezüstérmet szerzett. A szakosztályunkban nevelkedett Ungvári Miklós a 2005. évi Felnőtt Világbajnokságon, Kairóban, bronzérmes lett. Ezt a teljesítményét a 2007. évben a Rio de Janeiro-i Világbajnokságon megismételte. Ungvári Attila a 2007. évi Junior EB-n Prágában 5. helyezett, az U23 Európa Bajnokságon pedig 7. helyezett volt.

Ungvári Miklós 2009-ben Európa Bajnoki címet nyert Tbilisziben, a Rotterdami Világbajnokságon pedig bronzérmes lett.

Ungvári Attila az Európa Bajnokságon 5., a Világbajnokságon 7. helyezett volt. A Belgrádi Universiade-n ezüstérmet szerzett, ugyancsak 2. az U 23 EB-n Antalya-ban.

Az Ungvári fivérek érmeket hoztak Világkupa – Grand Slam és Grand Prix – versenyekről, mindketten tagjai voltak a 2009-ben csapat Európa Bajnoki címet nyert magyar válogatottnak.

A 2010. évi Bécsi Európa Bajnokságon Ungvári Attila bronzérmes, Ungvári Miklós ezüstérmes. A Tokiói VB-n Ungvári Miklós 7., Ungvári Attila 9. helyezett. A Budapesti Masters Világbajnokságon Bíró Tamás M-3 73 kg-ban világbajnoki címet nyert, ugyanitt Bíró Norbert az M-2 60 kg-ban 7. helyezett. Ungvári Attila Európa Bajnoki címet nyert az U 23 EB-n Sarajevoban.

Ungvári Miklós a 2012-es Londoni Olimpián súlycsoportjában (66 kg) ezüstérmet szerez.

A Londoni Olimpián az első két mérkőzését ipponnal nyerte, összesen 36 másodpercet töltött a tatamin. Ezt követően a szlovén Rok Drakšič legyőzésével bejutott a nyolc közé.Az érmes helyekért zajló küzdelemben Ungvári elöbb a lengyel Pawel Zagrodnikot,majd a spanyol Sugoi Uriartet győzte le, amivel a döntőbe jutott.A fináléban jukoval kapott ki a grúz Lasha Shavdatuasvilitől.

 

 

judobook@gmail.com

 

Asztali nézet