MENÜ

A judo hazai Története

(Forrás:www.kjc.hu)

 

1907-ben Szemere Miklós kultuszminiszter meghívására Sasaki Kichisaburo judomester érkezett a BEAC sporttelepére, Budapestre. 60 fővel kezdte meg tanfolyamát, de csak 4 fő maradt meg. A mester meg is jegyezte, hogy Magyarországon a fiatalok talán soha nem fogják megtanulni a judot, mert nincs bennük elég türelem és kitartás. A sikertelen kísérlet után 1928-ban Vincze Tibor rendszeres edzéseket tartott hazánkban. Tanítványai 1933-ban Bécsben már nemzetközi versenyen is szerepeltek. Az 1938. évi frankfurti övvizsgán Vincze Tibor II. dánból és Purman János I. dánból sikeres vizsgát tett. 1938-41 között több külföldi mester látogat hazánkba. 1946-ban Vincze és Purman hozott létre judo (magyar nevén: cselgáncs) szakosztályt. 1952-ben megalakult az első országos cselgáncs szövetség. 1954-től a Testnevelési Főiskolán megindult az edzőképzés. 1958-ban tagjai lettünk az Európai Judo Uniónak, és így megkezdődhetett a nemzetközi részvételünk. Az első felnőtt Európa Bajnoki helyezésünket Dávid Tamás szerezte Essenben 1962-ben. 1966 őszén a válogatott keret repülőszerencsétlenséget szenvedett Pozsonyban, és ez nagyban visszavetette a sportág eredményességét. A szakmai munkát ekkortól már a Kodokán Intézetből hivatalosan kiküldött szakemberek segítették. A mai napig is évenként visszatérnek továbbképzést tartani.

1972-ben Münchenben Hetényi Antal révén megszületett első olimpiai pontunk egy ötödik helyezéssel. 1976-ban a kijevi Európa Bajnokságon Tuncsik József aranyérmes lett, a montreali olimpián pedig bronzérmet szerzett. A cselgáncs egyre népszerűbb lett Magyarországon is. Közel száz egyesületben, mintegy tízezren ismerkednek a judoval, köztük egyre több nő is. 1985-től - az országban először - judo tantervű osztály indult Pakson, azóta ezt több helyen követték. 1995-től a Nemzeti Alaptanterv testneveléssel foglalkozó része elfogadja az önvédelem tanítását, és ebben szerepet kap a judo is.

A sportág legnagyobb hazai eredményét - az első olimpiai aranyérmet - 1992-es barcelonai olimpián Kovács Antal szerezte. Ezen az olimpián az összesített judo pontversenyben Magyarország Japán után a második helyen végzett. Hajtós Bertalan és Csák József ezüstérmet, Csősz Imre bronzérmet szerzett, Wagner József pedig ötödik helyezett lett. 1993-ban a hamiltoni világbajnokság feltette a koronát Kovács Antal fejére, hiszen világbajnokságot nyert. Ugyanitt ezüstérmet szerzett Hajtós Bertalan. A nők között első Európa bajnokunk Nagy Zsuzsa lett 1991-ben, Prágában. Szabó Brigitta pedig junior világbajnokságot nyert Csedzsu-ban (Koreai Köztársaság), 2002-ben..........

 

Asztali nézet