MENÜ

 

 

 

 

 

Vincze Tibor (1904- ?)

A magyar judo megalapítója

1928- ban Vincze Tibor kezdte el a judo oktatását hazánkban. Az első judo klub 1931- ben alakult az NTE- ben. Tanítványai 1933- ban Bécsben már nemzetközi versenyen is szerepeltek. Az 1938-as frankfurti övvizsgán Vincze Tibor II. danból és Purmann János I. danból sikeres vizsgát tett. Az 1950-ben Budapesti Dózsa keretében alakult szakosztály Vincze Tibor irányításával vált a hazai judo sportban egyedural­kodóvá. Edzői tevékenysége mellett a Testnevelési Főiskolán is oktatott. Eközben sok testnevelő tanárjelöltben ébresztett fel tiszteletet és érdeklődést a judo iránt, akik azután tanárként az ország különböző területeire kerülve tovább népszerűsítették, szervezték a magyar judo életet. Szakkönyvet is írt, ami jó szolgálatot tett használóinak. Az 1956-os forradalom eseményei őt is távol sodorták hazájától.

 

Cselgáncs (judo)

Vincze Tibor, Cselgáncs (judo), Sport
Szerző(k): Vincze Tibor
A könyv címe: Cselgáncs (judo)
Kiadás: Budapest, 1957
Kiadó: Sport Lap- és Könyvkiadó
Témák: Sport


Könyvadatok

Kép a könyvről

14 cm x 10 cm

A könyv címe: Cselgáncs
A könyvhöz kapcsolódó név/nevek: Vincze Tibor (Szerkesztő)
Kiadó: Sport Lap- és Könyvkiadó Vállalat
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1953
Sorozatcím: Verseny- és játékszabályok
Kötéstípus: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 99
Nyelv: Magyar
Tartalom:

Olvasható

 


Könyvadatok

Kép a könyvről

20 cm x 14 cm

A könyv címe: Cselgáncs
Alcím: Judo
A könyvhöz kapcsolódó név/nevek: Somogyi Iván (Szerkesztő)
Vincze Dénes (Grafikus)
Vincze Tibor (Szerkesztő)
Kiadó: Sport Lap- és Könyvkiadó Vállalat
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1954
Kötéstípus: Tűzött kötés
Oldalszám: 87
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Tartalom: Olvasható

Erdődy Miklós (1942-2000)

(Forrás: Plavecz Tamás, Judo Kisenciklopédia; www.mezokovesd.hu)

 

Az Ujpesti Dózsa szakedzője és a TFSE edzője, mesteredző a Testnevelési Főiskola tudományos munkatársa, V. dan.

Az 1950-es években ismerkedett meg a judoval. Egerből igazolt át az MTK-hoz 1961-ben, ahol edzője Purman János volt. 1967-ben került át az Ujpesti Dózsához, ettől az időszaktól kezdve már mint edző is tevékenykedett. Először az Ujpesti Dózsa sportiskolájában, majd az utánpótlás csoportnál.

1976-tól a Testnevelési Főiskola Tudományos Kutató Intézetének munkatársa, és ezen időszaktól kezdve segiti felméréseivel a felnőtt és utánpótlás judo keret munkáját.

A 1980-90-es években a hazai judo versenyeken üde szinfolt volt temperamentumos alakja, ahogy minden jelentősebb versenyről videó felvételt készitett, és azokat később részletesen kielemezte.

1974-től tevékenykedik a MCSSZ különféle bizottságaiban. Kezdetben bíró-, majd az utánpótlás nevelésben tölt be jelentős szerepet. 1980-tól a judo középfokú edzőképzés szakvezetője. 1981-től aktív részt vállal az utánpótlás IBV és EB csapat felkészítésében. 1986-tól megbízott utánpótlás keretedző. Sport pályafutása nem volt törésmentes. Miután tanítványát Csák Józsefet (későbbi olimpiai ezüst érmes) nem kisérhette el az barceloniai olimpiára, végleg szakitott judo edzői tevékenységével és a TF-en végzett kutatómunkájának élt. Élete viszonylag rövidre sikerült, 58 éves korában egy vadászat után hirtelen érte a halál. Edzői munkáját dicséri több judo kiválóság: Csák József (Olimpiai ezüst érmes, EB bajnok), Deák Ferenc, Bujkó Tamás /1962-2008/ (Az Újpesti Dózsa egykori sportolója az 1980-as években világbajnoki ezüst- és bronzérmes volt, nyert junior Európa-bajnokságot, felnőtt Eb-bronzérmet, két Hungária-kupát és egy felnőtt magyar bajnokságot. Sportolói pályafutását 1988-ban, a szöuli olimpiai ötödik helyezés után, 26 esztendősen befejezte)

Csernoviczki Csaba, Zsoldos Zsolt, magyar bajnokok és Szepesi István olimpiai 5. helyezett.

 

Asztali nézet