MENÜ

 

Plavecz Tamás-Biró Norbert

Új Judo Kisenciklopédia

Cegléd, 2012


A Kodokan judo japán és nemzetközi kronológikus története


 

1860

Október 28. Kano Jigoro a Kodokan Judo megalapítója Mikagéban (ma Hyogo prerfeltúra) világra jön egy orvos harmadik fiaként.

 

1869

Kano apjával Tokióba költözik, ahol kalligráfiát és angol nyelvet kezd tanulni.

 

1863

Kano elhagyja szüleit. Egy magániskola tanulója lesz.

 

1878

Kano megkezdi tanulmányait a tókiói Császári Egyetem (ma Tokió Egyetem) irodalmi szakán. Megkezdi  ju jutsu tanulmányait Fukuda Hachinosuke (1829-1880) mesternél, aki a tenshin-shinyo iskola legkiválóbb képviselője volt.

 

1880

Fukuda mester meghal, ézért Kano Iso Masatomo (1818-1881) ju jutsu iskolájához csatlakozik.

 

1881

Masatomo mester is meghal. Kano a kito-ryu irányzat mesteréhez  Iikubo Tsunetoshihoz (1835-1889) csatlakozik. Kano befejezi egyetemi tanulmányait.

 

1882

Kano ekkor létrehozza első saját csoportját és edzőtermét Tokióban az Eisho-ji nevű templomban (mert itt kapott helyet). Iikubo mester továbbra is oktatja heti egy-két alakalommal.  Az edzések még jó ideig inkább az ősi ju jutsu módszerére hasonlítottak. Az év augusztusában Kanot a Gakushuin, a főrendek iskolája állandó tanári karába nevezik ki. Elkezdődik pedagógus karrierje

 

1883

Kano és tanítványai  ebben az évben kétszer is új helyre költözött. Először a Minami Jimbo-cho városrészbe, ahol megnyitotta angol nyelviskoláját  (Konbunkan) is. Néhány hónappal később a Kojimachi városrészben lévő  Kami  Niban-cho negyedbe költözött egy lakásba, ahol annak földszintjén alakított ki egy edzőtermet. Erre a dátumra tehető a Kodokan Judo mószerének kikristályosodása.  A terem még csak húsz TATAMI nagyságú, de már alkalmas, hogy nyílt versenyeket rendezzenek benne. Ekkor kezdi kialakítani KYU/DAN rendszerét, ahol három alapszintet (KYU) és három haladó szintet (DAN) határoz meg. Ekkor még csak a fehér és fekete színeket alakalmazták az övfokozatoknál

 

1885

A jelentkezők száma kezdetben igen csekély volt. De ebben az évben már ötvennégyen edzettek rendszeresen. Néhány külföldi is jelentkezett már.

 

1886

Az edzés újfent költözik – ezúttal Tokió Fujimi-cho negyedébe, ahol már negyven TATAMIn folytak az edzések. Itt már közel száz tanítvány látogatja az edzéseket. Ebben az edzőteremben kezdték viselni a haladó tanítványok a fekete ővet  rangjelzésként. Ebben az évben  kezdett Kano iskolája hírnevet szerezni a Nemzeti Rendőr Iroda által rendezett nyílt veresenyeken, ahol még a ju jutsura emlékeztető „szabályok szerint” küzdöttek. Ezek a halálos technikákat tiltó szabályok kedveztek a Kodokan versenyzőinek és számtalan versenyt nyertek.

 

1888

Kano és T. Lindsay tiszteletes a Japán Ászia Társaság tagjai részére egy „Jujutsu” cimű kiadványt bocsát ki. Ekkor bemutatókat is tartanak a külföldi érdeklődők részére.

 

1889

Kano ismét a Kami Niban-cho körzetbe költözik. Bár ekkoriban már a Kodokan több edzőtermet is nyit Tokió területén. A tnítványok száma meghaladja az 1500-at. A Császári Palota Irodája kérésére előkészületeket tett egy hosszab európai útra, hogy az ottani oktatási intézményeket tanulmányozza. Az év szeptemberében hajóra száll és a következő évben  neglátogatja Párizst, Lyont, Rotterdamot, Berlint, Bécset, Koppenhágát, Londont, Stockholmot, Amszterdamot, Hágát és Brüsszelt – a visszaúton meglátogatta az egyiptomi piramisokat

 

1891

Kano visszatér Japánba. Az év során megnősül. Vidéken kap állást, majd itt is belekezd a judo elterjesztésébe.

 

1893

Visszatér Tokióba, majd több főiskolán kezd tanítani.  Megszületik első gyermeke, amelyet később még 7 követ.

 

1894

A Shimo Tomizaka városrészben új impozáns 100 TATAMIs nagy edzőterem épül.

 

1895

Kano kialakítja és beiktatja a Kodokan tananyagába a gokyo no wazá-t. Ez a rendszer minden egyes csoportja nyolc jellegzetes technikából áll (lábsöprések, lábdobások, és testdobások). Ezt a rendszert később többször átformálják.

 

1902

Kanot beválasztják a japán Felső Ház tagjai közé. Kano Kinába utazik az oktatási intézmények tanulmányozása céljából

 

1903

 

Yoshiaki Yamashita (1875-1935) az USÁ-ban a Kodokan judot népszerűsíti

 

1904-1905

Az orosz-japán háborúban  számos Kodokan kiválóság elesik.

 

1906

A Kodokan ismét másik még nagyobb edzőhelyre költözik a Shimo-Tomisaka városrészbe, ahol már 207 szőnyegen (TATAMI) edzenek. Ekkor egységesítik a ma ismert judo öltözéket (JUDOGI)

 

1908

A japán országgyűlés elfogadja, hogy minden középiskolás diáknak JUDOt vagy KENDOt kell tanulnia.

 

1909

Kanot beválasztják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba. Ezen poziciója segítségével eléri, hogy az 1940-es olimpiát (háború miatt elmarad) Tokióban rendezzék.

 

1911

A Kodokan Intézetben külön edzőképző részleg alakul. Kano megalakítja a Japám Atlétikai Szövetséget.

 

1912

Kano meglátogatja a 5. nyári Olimpiai Játékokat Stockholmban. (Az első olimpia volt, ahol már japánok is versenyeztek.)

 

1920

Kano meglátogatja a 7. nyári Olimpiát Antwerpenben.

 

1922

Kano megalakítja a Japán Dan Kollégiumot.

 

1926

Hivatalosan megnyitják a Kodokan női tagozatát.

 

1927

Kano Okinawa szigetére látogat, ahol tanulmányozza az ott

kialakuló KARATE módszertanát. Nemsokára a KARATE és a többi japán harcművészet is átveszi a KYU/DAN módszerét a KOKOKANtól.

 

1928

Kano meglátogatja a 9. nyári Olimpiát Amsterdamban.

 

1930

Megrendezik az első judo japán bajnokságot.

 

1932

Kano megtekinti a 10. nyári olimpiát Los Angelsben. A Kodokanon orvosi fakultázs létesül.

 

1933

Kano Európába látogat, mivel a 12. nyári olimpiát Tokióban szeretnék megrendezni.

 

1934

A Kodokan Intézet a tokiói Suidobashi városrészbe költözik, ahol már 514 szőnyegen edzenek több ezren.

 

1936

Kano meglátogatja a 11. olimpiát Berlinben.

 

1938 május 4

Kano Jigoro a Kodokan judo megalapítója Kairóból hazafelé a Hikawa-maru hajó fedélzetén elhunyt. (Ekkoriban már Japánban több ezerre tehető a judo fekete övet viselők száma

 

1945

Az amerikai hatóságok betiltják a judot és más hagyományos japán harcművészetek gyakorlását, majd a tilalmat néhány év múlva feloldják.

 

1948

Megalakul az Európai Judo Unió (EJU).

 

1951

Megrendezésre kerül az első Európa-bajnokság (még DAN/KYU fokozatok szerint). Csak 1963-tól rendeznek kizárólag súlycsoportos EB-ket. Ezútán évente rendeznek EB-ket.

 

1956

Megalakul a Nemzetközi Judo Szövetség (International Judo Federation, IJF). Megrendezik az első világbajnokságot, 1964-ig még súlycsoport nélkül

 

1958

A Kodokan Intézet immár a végső helyére Tokió Bunkyo-ku városrészbe költözik.

 

1961

Anton Geesink, mint nem-japán elsőként győzi le a japánokat a VB-n, Párizsban.

 

1963

Tokióban megrendezik az Elő-olimpiát.

 

1964

A tokiói nyári olimpián elsőként olimpiai sportággá válik a judo.

(Csak 1972-es Müncheni Olimpiától válik rendszeres számmá az olimpiákon.)

 

Asztali nézet